40 20 99 08

Alterbrødsmaskiner

Frem til 1986 var det et retræte job for diakonisser at arbejde i alterbrøds-bageriet. Så helt frem til 1986 sad otte til ti pensio-nerede diakonisser og fremstillede alterbrød med to bage jern og seks håndudstikningsjern.

Men da maskinerne var ved at være gamle og efterspørgslen
stadig stigende, udsendte Diakonissestiftelsen en forespørgsel
til Jysk Teknologisk Institut, om der fandtes en anden og mere rationel måde at bage oblater på end den traditionelle med hostijern. Jysk Teknologisk Institut henvendte sig til ELEKTROPAK consult ApS, og den nye halvautomatiske alter-brødsmaskine blev udviklet.

Den automatiserede alterbrødsmaskine er bygget efter vaffelovns princippet. Det vil sige en karrusel med 6 bage jern, som her bager 19 oblater af gangen. På en karruselomgang bliver der bagt 19×6 oblater.

Fremgangsmåden er at der bages 19 oblater pr. bage jern, i stedet for som før én stor kage, som så skulle stikkes ud bagefter. Til at bage en oblat skal der bruges 0,35 ml dej. Oblaterne bages på samme måde som de moderne hjertevafler, i et lukket dobbeltjern, så begge sider bages på en gang.

Bagetiden for et jern med 19 stk. tager ca. 1 min. ved 130° C. Når jernet har kørt en omgang (ca. 1 min.) åbnes jernet automatisk og en speciel aftagerenhed overtager så oblaterne med vakum og lader over-skuddet (spildet) blive tilbage. Derefter bliver oblaterne placeret på en inspektionsplade, hvor evt. defekte oblater kan frasorteres.

Inspektionspladen afleverer oblaterne i en plast-rørskassette, som indeholder 19 plastikrør. Disse svarer hver især til et forsendelsesrør. Indhold ca. 150 stk.